Femke Bol won twee weken geleden een gouden plak op het WK 400 meter hordelopen. In een interview met haar coach – voorafgaand aan de wedstrijd – komen een aantal parallellen met meditatie naar voren. Femke was de afgelopen jaren al razendsnel, won al vele wedstrijden, maar haar nieuwe coach merkte op dat ze aan het einde was van haar groeicurve. Ze boekte dus eigenlijk geen tijdwinst meer, de rek was er uit.

Haar coach maakte een plan waarmee ze harder zou moeten gaan lopen. Uitdagend daarbij was dat Femke eigenlijk opnieuw moest leren lopen en niet meer op de automatische piloot haar stappen kon zetten. Tussen de hordes zette ze altijd 15 stappen, dat moesten er nu 14 worden. Gevolg: grotere stappen zetten, wel 10 cm groter dan haar oude vertrouwde pas. Ze zou bovendien voortaan ook niet meer alle hindernissen met haar goede linkerbeen als eerste moeten nemen, rechts werd nu vaker haar opzwaaibeen.

De grootste uitdaging was mentaal: afscheid nemen van een oud en vertrouwd looppatroon, waarmee ook de sportieve successen werden behaald. En dat zonder garantie op succes! Het effect was moeilijk te voorspellen, aldus haar coach. Een nieuw looppatroon eigen maken betekende ook minder wedstrijden lopen en dus (tijdelijk?) minder prijzen pakken.

Wat is de relatie met meditatie? Ook bij onze oefening verlaten we de automatische piloot, de gewoontegeest verruilen we voor momenten van aandacht. Gewoontepatronen houden ons vaak binnen de comfortzone en dat voelt veilig. Wellicht zijn we op sommige gebieden in ons leven ook wel aan het einde van onze groeicurve. Hoe is het om eens te experimenteren met het zetten van andere stappen? Een nieuw koers in slaan?

In de trainingen merkte Femke hoe lastig het was om een nieuw patroon eigen te maken. Het voelde wankel, de coördinatie was zoek, en er was weinig vertrouwen om met grotere stappen de hindernissen te nemen. Maar oefening baart kunst. Haar recente succes zal zeker een enorme opsteker zijn voor haar ultieme doel: de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Haar nieuwe manier van lopen moet in de tussentijd verfijnd worden.

De historische Boeddha beschreef ook een pad met hindernissen die genomen moeten worden voor verdere groei en vooruitgang. En ook wij zijn in training waarbij we patronen proberen te herkennen en ze mogen leren loslaten als ze niet helpend zijn. Vanuit de oefening in aandacht leren we nieuwe manieren van kijken en nieuwe stappen zetten, als we vallen staan we daarna weer op (we kunnen steeds weer opnieuw beginnen), en raken zo steeds meer vertrouwd met de nieuwe wegen die zijn ingegaan.

👉


Datum: 03/10/2023

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
meest recent
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties